Vaikka tamperelainen taivas tarjoili vuoronperään vettä, räntää ja lunta, viime viikonloppu oli loskaisuudessaan aika virkistävä.
Tein perjantaina jotain täysin ennennäkemätöntä: menin after workeille! Tosin töitä en ole tehnyt näin opintovapaalla, mutta onhan tässä taustalla parikymmentä vuotta raatamista. Ja mun ruokaseuralainen oli työskennellyt tosi ahkerasti koko viikon. Mä olin hengessä mukana.
Nyt kun olen perustellut oikeuteni after workeille, voin kertoa, mitä tapahtui.
Masu Asian Bistro
Suuntasimme Masuun, joka on aasialaista ruokaa tarjoileva paikka Tampereen keskustassa, Laukontorin liepeillä. Kun pöydän toiselle puolelle istui hyvä kaveri ja eteen tuotiin kuoharilasi, alkoi viinkonloppufiilis ottaa ensiaskeleita ja tiskirätin tuoksuinen ulkoilma jäädä muistoksi vain.
Tuli aika tilata ruoka. Se on hetki, jolloin huokaisen anteeksipyytävästi tarjoilijalle ja alan selittää ruokarajoitteitani. Keliakia - gluteeniton, vehnätön, kauraton. "Mistä jauhosta gluteeniton leipä on tehnyt? Ei, ei mulle ei käy kaura, vaikka se olisi kuinka puhdasta tahansa. Vehnä, ei, hui! En voi syödä vehnäpohjaista soijakastiketta vaikka se olisi kuinka fermentoitunut."
Gluteenittomissa tuotteissa saa olla tietty määrä vehnäjäämiä, ja se katsotaan silti gluteenittomaksi. Tämä pätee soijakastikkeeseen. Soijaövereiden takia aasialaiset ruokapaikat eivät usein käy mulle. Ja on ylipäätään raskasta, jos omat ruokarajoitteet eivät ole ravintolassa ilmoitusasia vaan niistä joutuu joissain paikoissa jopa väittelemään tarjoilijan kanssa. On joskus kokkikin tullut keittiöstä mukaan hämmentämään soppaa.
Ruoka oli hyvää. Mutta... vatsa on kuitenkin oireillut tuon illan jälkeen, joten päätin vielä ennen tämän kirjoittamista selvittää ravintolasta soijakastikkeen mysteeriä. Oliko se oikeasti vehnätöntä, kuten tarjoilija väitti? Ei ollut.
Onneksi mulla ei ole vehnäallergiaa, jolloin seuraukset olisivat voineet olla dramaattisempia kuin useamman päivän vatsanturvotus - isommasta altistuksesta gluteenia olisin oksennellut muutaman tunnin. Pidemmän päälle gluteeni on hengenvaarallinen.
Harmittaa, että ravintolassa ei voi varauksetta luottaa siihen mitä kerrotaan, että tarjoilija ei oikeasti kuuntele, mitä kerron. Vehnä piili luultavasti makean tulisessa parsakaalikeitossa.
Voin suositella Masun ruokaa, kyllä, mutta en voi nostaa sitä esille paikkana, joka ottaa gluteenittoman ruokailijan huomioon erityisen hyvin.
Daisy
No, tätä loppukäännettä en tiennyt perjantaina, jolloin fiilis oli hyvä ja suu lopsasi vielä jälkkäridrinkkiä. Vatsat täynnä lähdimme kiihdyttämään alamäkeen kohti Laukontoria. Emme kierineet Tammerkoskeen asti vaan kaarsimme Kehräsaareen, jonne on ihan hiljattain avattu uusi paikka, Daisy.
0 comments:
Lähetä kommentti