Operaatio kananmunien värjääminen


Pääsiäinen on piristävämpi kuin joulu. Syitä tähän on kolme: kevät, värit ja rentous. Ei joulussakaan mitään vikaa ole, mutta siihen liittyy niin paljon suorittamista. Vaikka kukaan ei pakotakaan tekemään jouluperinteitä, ne vyöryvät päälle joka puolelta. Värit ovat tummia ja tunnelma liian harras. 

Pääsiäinen on iloinen ja räyhäkäs. Lapset askartelevat vitsoja ja ovella käy virpojia. Syödään suklaata ja kasvatetaan rairuohoa. Päivä pitenee ja elämä tuntuu valoisalta. Uskonnollista merkitystä pääsiäisellä ei mulle ole, mutta en laita pahitteeksi pitkää viikonloppua pyhäpäivineen.







Ollaan lasten kanssa ennenkin maalattu kananmunan kuoria vesi- ja akryyliväreillä, mutta tänä vuonna ajattelin toteuttaa todellista askartelupaskartelua ja värjätä munankuoria kaapeista löytyvillä luonnonväreillä. Ihmiset, jotka tuntevat mut, tietävät etten todellakaan ole sormistaan näppärä käsityöläinen ja suuri taiteilija, ja nauravat partaansa tällä hetkellä! Tykkään kokeilla ja ropeltaa - monesti katastrofaalisin seurauksin.

Näin siinä sitten kävi.

Ensin kananmunien tyhjennys eli kananmuniin tökitään nuppineulalla reiät molempiin päihin, toiseen isompi. Telineenä toimi metallinen alkoholimitta, myös snapsilasi toimii (ehkä joku omistaa ihan munakupinkin). Kannattaa pestä kananmuna ensin saippualla, onhan se sentään kanan takapuolesta tullut ja salmonellaankin on pienen pieni mahdollisuus. Sitten puhkumaan. Lasteni mukaan näytin hamsterilta, jonka silmät pullistuvat päästä. Kannattaa ravistaa keltuainen rikki, jotta se sujahtaa helpommin ulos eikä puhaltaja pyörry heti. Lopuksi vielä pesin tyhjän kuoren.



Sitten värjäämään. Kaapeista löytyi kurkumaa, punajuurta ja mustikkaa. Kurkuman laitoin lautaselle pienen vesitilkan kanssa ja levitin värin vesiväripensselillä kuoren pintaan. Kun kurkuma oli kuivunut, pyyhin enimmät pois. Mustikkaa otin pakkasesta sulamaan, söin marjat jugurtin kanssa ja laitoin mehun ja kuoren pakastepussiin kellimään hetkeksi (eli unohdin ne yön yli). Kuorin punajuuren ja hieroin punajuuren kuorta munankuoreen, loput juureksesta päätyi lounaan joukkoon.





Lopputulos... no ei ihan professional, jos joku tätä ammatikseen tekee. Varsinkin kurkuman keltainen levittyi epätasaisesti, kun ei se munankuorikaan ihan sileä ole. Mutta mustikasta ja punajuuresta tuli kivan väriset.



Miten tämän voisi tehdä? Jos ei halua tyhjentää kananmunia, voisi värjätä keitettyjä munia. Mutta halusin jättää kuoret pidemmäksi ajaksi esille. Värin kiinnittymistä voisi kai tehostaa etikalla, mutta en jaksanut ajatella niin pitkälle. 

Vinkkejä: A) valmistaudu hyödyntämään kananmunia. Meillä syötiin munakasta ja pannukakkua. B) Jos talossa on utelias viisivuotias, houkutus työntää sormi hauraasta munankuoresta saattaa olla liian suuri. Meillä osumaa sai mustikalla värjätty munankuori, jonka toisella puolella on suuri reikä. C) Varsinkin kurkuma on pirullinen poistaa vaatteista.





Lapset eivät olleet täysin vakuuttuneita äidin luomuvärjäyksistä, joten he maalailivat omansa perinteisesti akryyliväreillä. 

Ostin edellisenä päivänä tietokoneen, jota en ole vielä ottanut käyttöön, mutta sen pehmukkeesta tuli täydellinen kuivausteline munankuorille! Täytynee vaihtaa uuteen tietokoneeseen pikimmiten, sillä tämä, millä nyt kirjoitan, pysyy kasassa teipillä. 

Mukavaa pääsiäistä!



Kommentit

Suosittuja postauksia