Olen keskellä parfyymitaistelua. 11-vuotiaani haluaisi käyttää tuoksuja ja minä en halua, että hän käyttää niitä. Ja taas kerran olen vanha pieru, joka ei ymmärrä.
Enkä ymmärräkään. Miksi lasten pitäisi valella itsensä tuoksuvilla litkuilla ja voiteilla? Paitsi että ympärillä olevien silmiä kirvelee, en usko ylimääräisten kemikaalien olevien hyväksi pienen iholle.
Ymmärrän, että 11-vuotias ei ole enää pikkulapsi. Hän on kiinnostunut uusista jutuista, ja ympäristö esittelee näitä hänelle auliisti. Mutta se, että jokin on saatavilla, ei tee siitä välttämättä tarpeellista. Ei ainakaan ihan vielä, sillä pelkään niiden vaikutuksia. Eräskin kasvorasva tempaistiin pois käytöstä, koska se aiheutti esikoiselle punoitusta kasvoihin. Eikä kyseessä ollut anti-age-rasva vaan hajustettu perusvoide.
Voivatko tuoksut olla haitallisia lapsille?
Pikainen katsaus googlen maailmaan kertoo, että lapsen kemikaalikuorma kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, sillä pienen iho on herkkä. Tuoksut voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai hajusteyliherkkyyttä pidemmällä aikavälillä.
Tuoksujen ja kemikaalien pitkäaikaisvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tunneta.
Luettuni nämä kerroin esiteinille, että tuoksut jäävät odottamaan vanhempaa ikää. Mykkäkouluhan siitä syntyi, sillä hän oli juuri saanut syntymäpäivälahjaksi useamman makean tuoksuisen putelin.
Asiaa auttoi ehkä vähän, kun kerroin omista iho-ongelmista ja siitä, kuinka kasvoni sietävät nykyään harvoja tuotteita. Hiemankin liian voimakas hajuste kasvorasvassa saattaa aktivoida punoituksen tai suunympärysihottuman tai tehdä huonon olon. Tyttären iho on kopio omastani, enkä toivo hänelle samoja haasteita.
Olen nuiva äiti: sallittuja ovat apteekista ostettu perusvoide, kohtuullisen miedon tuoksuinen käsirasva ja kynsilakka. Ja tietenkin aurinkosuoja. Ainakin vielä tässä vaiheessa. Tuoksua ja värejä uhkuvat putelit jäivät koristeiksi. Hajusteeton deodoranttikin on jo ostettu, mutta käyttöä sille on lähinnä vain koristreeneissä.
Onko suhtautuminen tuoksuihin muuttunut?
Ainakin koulussa tuoksumaailma tuntuu - tai haiskahtaa - voimistuneen. Ainahan teinit ovat hakeneet tasapainoa murrosiän mukanaan tuoman hien hajun ja freesin tuoksun välillä. Mutta nyt tuoksua suihkautetaan lisää pitkin päivää. Joskus ei tarvitse kuin astua koulun käytävään, ja migreeni puhkeaa tuoksumuurin läpi kulkiessa.
Ajatus tuntuu olevan, että tuoksua on sopivasti, jos toinen voi haistaa sen metrien päähän sen sijaan, että se olisi vain häivähdys, jonka aistii vain läheltä.
Toisaalta aikuisten keskuudessa tuoksujen käyttö on ehkä hillitympää kuin ennen. Välillä tulee vastaan henkilöitä, jotka tuoksuvat niin voimakkaasti, että on pakko siirtyä kauemmas. Mutta kaiken kaikkiaan ihmiset ovat valveutuneempia tuoksujen vaikutuksista.
![]() |
Acqua du Gioia oli mun lempparituoksu nuorempana. Kaapista löytyi vielä pullonpohjallinen. |
Aikuisethan ovat niitä, jotka mahdollistavat lasten tuoksujen käytön. Ja kaupalliset tahot käyvät markkinarakoon kiinni.
Kun nettiin kirjoittaa hakusanaksi lasten tuoksut, esille lävähtää Ryhmä Hau ja Frozen -hajuvesiä, jotka on pullotettu mahdollisimman houkutteleviin karkinväreihin. Tuoksujen kuvaillaan taikovan hymyn lapsen huulille ja joidenkin mainitaan sopivan käytettäväksi syntymästä lähtien. Siis todellako? Suorastaan ällöttävää.
Miksi aikuinen luo vaikutelman, että lapsen täytyy käyttäytyä kuin aikuinen?
Tuoksuherkkyys vai allergia?
Käytän itsekin tuoksuja. Deodoranttia ja silloin tällöin hajuvettä. Ihastelen joka aamu kasvorasvassani olevaa mietoa ruusun tuoksua. Eli en ratsasta tässä millään täydellisen tuoksuttomuuden keppihevosella. Voimakkaat tuoksut aiheuttavat kuitenkin päänsärkyä, migreeniä, pahoinvointia ja pahimmillaan astmakohtauksen. Olen tuoksuyliherkkä.
![]() |
Laventeli on mun lempparituoksu ja sitä löytyy kuivattuna pussukoista. Luonnon omat tuoksut aiheuttavat harvemmin oireita, pelkästään synteettiset tuoksut. |
Hengitysliiton mukaan jotkut ihmiset reagoivat vain yhteen tai muutamaan tuoksuun, toiset taas suureen joukkoon erilaisia tuoksuja. Oireita voivat olla esim. nuha, nenän kutina, astma, hengenahdistus, yskä, kurkun karheus, päänsärky, silmäoireet, pahoinvointi ja sydämentykytys. Itselläni tulee vaihdellen näitä kaikkia. Yleisin aiheuttaja on voimakas ja makea hajuvesi.
Hajusteallergia on eri asia kuin tuoksuherkkyys. Allergian merkki on usein kosketusihottuma, jota kosmetiikka tai pesuaineet aiheuttavat.
Aikamoista. Laittaa miettimään.
Voisivatko lapset tuoksua ihan vain lapsilta. Ulkoilmalta, leikissä nuhjaantuneilta vaatteilta, lasten vadelmashampoolta ja maitoviiksiltä.
0 comments:
Lähetä kommentti