Voi bambi, minkä teit!


Tepastelin viljelylaatikoilla ja huomasin painaumia maassa. Kauris oli täällä! Kääntelin päätäni ja etsin tuhoja, mutta kaikki näytti olevan kunnossa. Sitten huomasin, että kyssäkaalin lehdet oli syöty ja jäljellä olivat enää kaalinmollukat. 

Puutarha on saanut olla ihmeen rauhassa kesän, mutta heti kun ilmat viilenevät, kauriit tulevat  takaisin. Ja kun keli vielä kylmenee, eivät riitä enää lehdet vaan turpa hamuaa kaikkea, mitä maasta löytyy. Toinen, millä kauriit käyvät herkuttelemassa, ovat tulppaanin sipulit. Ne kai haistavat ne superhajuaistillaan ja kaivavat sorkillaan maasta ylös. Keväällä ne napsaisivat kasvaneen kukkavarren poikki, jättivät sen maahan lojumaan ja rouskuttivat vain sipulin.

lehtikaali

Alkoi siis kilpajuoksu bambia vastaan. Minähän syön maasta kaiken, vaikka raakana, ennen kuin nuo kirotut eläimet ehtivät. Pitäähän sen kauriinkin syödä, sanoo joku, mutta ei pidä, ainakaan minun pihastani. Tiedän, olen valikoiva eläinrakkauden suhteen. Mutta näkisittepä niiden röyhkeyden! Talvella käyvät pihassa keskellä päivää syömässä tuijapensaita, ja kun ne ajaa pois, lähtevät jonossa käveleskelemään tienreunaa pitkin. Naapuri ehdotti, että hankkisin metsästysluvan ja harventaisin populaatiota. Tiedä sitten millainen maine minulla tässä naapurustossa on...

No, kohtuuden nimissä en suorittanut täydellistä sadonkorjuuta, mutta kävin noukkimassa porkkanoita, lehtikaalta, kesäkurpitsaa, punajuurta ja yrttejä. Poimin viimeiset omenatkin, vaikka sellaista ninjaloikkaa kauris tuskin ottaa, että yltää puuhun syömään.

kesäkurpitsa


Tämä meikäläisen puutarhanhoito on sellaista yrityksen ja erehdyksen paritanssia. Kokeilen ja useimmin epäonnistuu kuin onnistuu. Jos näillä kokeilun antimilla pitäisi ruokkia perhe, voisi tulla kova nälkä. Kyssäkaaliakin innostuin kylvämään, kun muistin sen hyvän maun peruskoulun alaluokilta - ennen lamaa kun sai kyssäkaalia välipalana. Laman tullessa ei saanut edes sitä. Sellaista oli 90-luvulla, lapset. Tosin oma lapseni kertoi kaalia maistaessaan, että heillä on ollut sitä kerhossa. So, kaali is back. 

Tämän kesän uusi tuttavuus oli härkäpapu. Istutin sitä laatikkoon lannoitusmielessä, herneet ja pavut kun kai tekevät hyvää maaperälle. Nyt ihmettelen, että miten tämä syödään. Mutta syötävähän se on, ennen kuin bambi ehtii.

härkäpapu





 


Kommentit

Suosittuja postauksia