Riviera: kahvia ja jäätelöä


Ranskalaiset herkuttelevat. Kaikki paikat tursuavat leivonnaisia, croissantteja ja sun muuta kuolaamisen arvoista. Kaupassa on pitkä leivonnaistiski ja kivijalkaherkkuloista löytyy vaikka mitä. Porukka näyttää kuitenkin olevan suht hoikassa kunnossa eli ilmeisesti he hillitsevät herkkunälkänsä hyvin. Mutta kai kaikkea tätä tarjolla olevaa ostavat muutkin kuin turistit!

Itse olen keliaakikko, joten leivonnais- ja leipäosasto jää katselemisen puolelle. Ranska ei ole gluteenitonta syövälle helpoin maa, esimerkiksi Italiassa ruokavalio tunnetaan oman kokemuksen mukaan paremmin ja gluteenittomia viljatuotteita saa siellä jopa ravintolassa. Täällä riippuu ravintolasta, kuinka hyvin he vastaavat pyyntöön gluteenittomasta, ja ilmaisua sans gluten (ilman gluteenia) on tullut hoettua. 

Syön mielelläni kalaa ja kasviksia, joita on onneksi paljon tarjolla, mutta aika tarkkana saa olla sen kanssa, mitä suuhunsa laittaa. Eräässä ravintolassa kokki tarjoutui pyytämättä valmistamaan ranskalaiseni erikseen puhtaassa rasvassa, toisessa paikassa luvattiin gluteenitonta, mutta mukana oli mitä luultavimmin vehnänuudeleita. Tiedustelin asiaa tarjoilijalta uskaltamatta maistaa ruokaani, ja sain tilalle riisiä, koska he eivät omien sanojensa mukaan olleet varmoja mitä nuudelit sisältävät. Siinä sitten mietin, että mitähän kaikkia todellisuudessa tuli syötyä, ja alkavatko oireet autossa matkalla kotiin. Olimme vuoristokylässä, ja matka alaspäin oli pitkä ja mutkikas, ilman pysähdysmahdollisuuksia... mutta selvisin ruokailusta vammoitta ja ilman oksennuspussiin kurkkaamista. 

Turskaa nizzalaisittain.

Onneksi viini on gluteenitonta.

Gazpachoa vuoristokylässä.

Lahnaa, luulisin.

Leivonnaisten ollessa minulta kiellettyjä olen panostanut jäätelöön, slurps. Suomessa jäätelö on omaan makuun aika tujua ja raskasta, mutta Rivieralla on paljon italialaistyyppistä jäätelöä (ei sekään mitään dieettikamaa ole.) Perheemme on testannut makuja urakalla, ja omat suosikkini löytyvät samoista lajikkeista, joita arvostan kukkapenkissä: ruusu, orvokki ja laventeli. Aivan ihania! Isoimmasta nizzalaisesta tiskistä (95 makua) löytyi myös esimerkiksi oluen, unikon ja mojiton makuja, jotka jäivät kyllä maistamatta. 

Murto-osa nizzalaisesta jäätelötiskistä.


Orvokkijäätelöä maisemalla.

Ja sitten se kahvi... yksi loman kohokohtia, kuten ehkä aiemmin jo mainitsin. Tummaa kahvia eri muodoissaan. Kahvilassa olemme juoneet cappuccinoa ja noisettea (espresso maitotilkalla), kotona kahvi on taas suristeltu tulemaan jonkinnäköisellä Nespresso-koneella. Aparaattiin laitetaan panos, ja se tekee yhden kahvikupin kerrallaan, ei siis mikään isojen sukujuhlien kone ja alumiiniroskaa tulee turhaan. Mutta kelpo kahvia ja paljon eri makuja. Mukaan vain mikrossa lämmitetty maito.

Aamupala parvekkeella: hilloleipää ja maitokahvia.

Kahvipatruunat odottavat kahvinkeittoa.


Yksi monista kahvilassa juoduista cappucinoista, joissa kahvia on kunnolla
.

Mutta nyt on tullut puhuttua niin paljon kahvista, että on pakko noutaa kupponen. Paluu Suomeen tutun suodatinkahvin pariin on edessä pian.

Kommentit

Suosittuja postauksia