Multaa kynsien alla, nenässä, liimautuneena aurinkorasvaan - jopa rintsikoissa. On istutusaika. Siementen kylväminen tapahtuu kesäisissä lämpötiloissa, mikä ei ole kovin tavallista eikä välttämättä tee hyvää taimille. Mutta puutarhuri nauttii!
Oon opetellut kasvimaahommissa vuoroviljelyä eli viljelykiertoa. Se tarkoittaa sitä, että viljeltävien kasvien paikkaa vaihdellaan systemaattisesti vuodesta toiseen.
Vuoroviljely vähentää kasvitautien ja tuholaisten riskiä ja auttaa maaperää toipumaan kovasta käytöstä. Lannoitteita ei tarvitse syytää niin paljoa, sillä vuorottelu jelppaa asiassa. Kokemusta tästä viljelytavasta mulla ei ole paljoa - aloitin viime vuonna - joten pidemmän aikavälin raporttia täytyy vielä odottaa.
Viljelysykli
Viljelyn sykli on 4 vuotta. Olen nähnyt suunnitelmia myös 5-6 vuodelle, mutta päädyin kokeilemaan neljää. Viljelykohdassa vaihdetaan kasveja vuosittain. On sama, minkä numeron vuorottelulle millekin vaiheelle antaa, jostakin on aloitettava, mutta itse hahmotan asian parhaiten seuraavasti:
1. vuosi
Kierto aloitetaan valmistelemalla ja lepuuttamalla maata. Herne- ja papukasvit ja jotkin kukat, esim. hunajakukka, eivät vie ravinteita vaan lannoittavat maata sitomalla siihen typpeä.
2. vuosi:
Levon jälkeen maahan laitetaan ravinne- ja typpisyöppöjä kasveja eli esim. kaalit, kurpitsat, maissi ja avomaankurkku.
3. vuosi
Kolmantena samaan paikkaan pääsevät kohtalaisemmin ravinteita tarvitsevat kaverit eli juurekset.
4. vuosi
Lopuksi paikalla viljellään vähän ravinteita tarvitsevia lehteviä kasveja, kuten yrttejä, salaattia ja sipulia.
Ja sitten sykli alkaa taas alusta.
Lavojen helppous
Mun kasvimaa sijaitsee lavoissa, joita löytyy kasvihuoneen viereltä. Lavat ovat näppäriä hoitaa, niissä ei seiso talvella eikä märkinä kesinä vesi ja ne lämpenevät nopeasti keväällä. Ne ovat yhteydessä maahan eli lierot pääsevät kivasti möyhentämään multaa ja juurille riittää paremmin kosteutta. Toki kuivina kausina niitä pitää kastella ahkerammin kuin avomaata.
Etanat eivät ole ainakaan vielä löytäneet lavoihin - ehkä sen takia, että niitä ympäröi sora ja paikka on paahteinen. Lisäksi tykkään lavojen ulkonäöstä, ne ovat siistissä järjestyksessä. Mulla on ehkä kontrolliongelmia, kun kasvimaan täytyy olla siisti ja geometrinen... Tai ehkä mussa vain asuu ranskalaisen muotopuutarhan ystävä!
Vuorottelun kannalta lavat ovat myös helppoja, varsinkin jos lavoja on neljä. Itselläni on kuusi, mikä tarkoittaa, että kahdelle viljelyryhmälle jää tuplasti tilaa.
Viljelen niitä kasveja, joita tykkään syödä ja vaihtelin tänä keväänä vähän viime vuodesta. Esimerkiksi viime kesän kyssäkaali jäi valikoimasta pois, tuli liikaa 90-luvun kouluvälipala mieleen. Ajatella, silloin sai koulussa välipalan! Taisivat koulujuurekset jäädä pois laman myötä.
Nyt tuli harhailtua täti kertoo -osastolle. Pysyn siis kärryillä siitä, mitä maahan menee, kun piirrän lavat ja niiden sisällön vuosittain paperille. Eikä ole niin vakavaa, vaikka välillä menee sekaisin. Tuskin kasvimaa siitä räjähtää.
Lavojen sisältö viime ja tälle kesälle. |
Esimerkki vuorottelusta
Alla näkyy, mitä kylvin lavoihin viime vuonna ja minkä vuoro on tänä kesänä:
2023: härkäpapu, papu, hunajakukka, herne, sokeriherne (kierron 1. vuosi)
2024: kesäkurpitsa, lehtikaali (2. vuosi)
2023: kyssäkaali, lehtikaali (2. vuosi)
2024: porkkana, palsternakka, punajuuri (kierron 3. vuosi)
2023: porkkana, punajuuri, palsternakka (3. vuosi)
2024: mangoldi, salaatti, fenkoli, kirveli, tilli, mäkimeirami (4. vuosi)
2023: mangoldi, salaatti, fenkoli, kirveli, tilli, mäkimeirami (4. vuosi)
2024: härkäpapu, papu, hunajakukka, herne (1. vuosi)
Kesäkurpitsan taimet odottelevat lavaan pääsyä. |
Vaatiiko liikaa suunnitelmallisuutta? Kieltämättä kierron suunnittelu koettelee jonkin verran omaa hallitun kaaoksen tyyliä. Toisaalta kivoja hetkiä puutarhassa ovat ne, kun istuskelee kahvikupin kanssa ja miettii mahdollisuuksia. Ja uskon, että kun systeemin saa alkuun, se helpottaa tekemistä.
Pienen lisämausteen viljelyn suunnitteluun antaa kumppanuuskasvien hyödyntäminen. Mutta siitä ehkä toisella kerralla!
0 comments:
Lähetä kommentti