Toukokuun kukkakarnevaali








Täällä Tampereen korkeudella toukokuinen luonto on mennyt ääripäästä toiseen, räntäsateesta helteeseen. Ensin liukasteltiin kesärenkailla takatalvisilla teillä ja sitten kaivettiinkin jo shortseja esille.

Puutarha odotti lämpöä ja räjähti kukkaan. Tahti on ollut hengästyttävä, kasvit ovat kukkineet kilpaa. Osa aloitti myöhässä ja toiset innostuivat ajoissa. Puutarhassa ei ole voinut kuin tuijotella suu auki ilotulitusta. 



esikot


pikarililja


tulppaani


Ensimmäisenä toukokuussa esiin pinnistivät esikot. Ostan niitä aina pari kappaletta keväisin kuistille, ja vien ulos maahan alkukesästä. Seuraavana keväänä ne kukkivat taas. Esikoita seurasivat pikarililjat, narsissit ja tulppaanit (ne harvat, joita myyrät eivät ole syöneet). Tuo yllä oleva tulppaani kasvoi kasvihuoneessa.




valkovarjohiippa



Valkovarjohiipan kukinta oli iloinen yllätys, sillä istutin sen jo pari kesää sitten ja aiemmin se ei ole innostunut puskemaan kukkaa. Se kasvaa puolivarjoisassa paikassa alppiruusujen vierellä.




pensaskirsikka

ikivanha omenapuumme



Seuraavaksi vuoroon tulivat puut, kirsikat ja omenat. Molemmat kukkivat niin vauhdilla, että hyvä kun kuvia ehti ottamaan. Asumme rintamamiestaloalueella, ja on ihana kävellä kaduilla ja katsella vanhojen omenapuiden pihoille levittämiä kukkaharsoja.




vuoripioni

alppikärhö


Pioneista ensin kukkii muhkea vuoripioni, joka kasvaa aika isoksi puskaksi. Sininen alppikärhö kasvaa pihan varjoisemmalla puolella ja kiipeilee tyytyväisenä kanukkapensasta pitkin.




syreeni


Voisiko yllä olevan syreenin tuoksua pullottaa... se on ihana. Kuljen pihalla ja työnnän pääni vähän väliä syreenipensaaseen, ja nuuskutan. Ainoa tuoksu, joka vetää vertoja syreenille, on laventeli. Lilaa ihanuutta molemmat. Kun muutimme taloon, syreeniä kasvoi vain yhdessä kohdassa. Nyt se on itse hypännyt tontin laidalta toiselle, vaikka luulin sen lisääntyvän vain juurivesoista. Minulle leviäminen on enemmän kuin ok.




ukkolaukka

arovuokko

sammalleimu


Uusimpia kukkijoita ovat laukat, arovuokot ja sammalleimu. Tykkään näistä kaikista niiden helppouden takia, ne kukkivat aina vain eivätkä tykkää kyttyrää talvesta.

Nyt odotellaan seuraavaa kukka-aaltoa: alppiruusut ja atsaleat availevat jo nuppujaan.

Kommentit

Suosittuja postauksia