Kolme pihaprojektia kesälle



Pihassamme on kolme kipukohtaa, jotka aion taklata tänä kesänä. Uskaltaudun listaamaan ne tänne, josko se loisi painetta saada ne tehtyä. Ne ovat:


  1. pyörävarasto
  2. kukkapenkki
  3. hedelmätarha


Myönnän, että tuppaan keväisin kärsimään suuruudenhulluudesta ja luulen tekeväni kesän aikana pihahommia paljon enemmän, mihin oikeasti kykenen. Mulla on myös paha tapa kyllästyä, ja saatan kesken yhden homman siirtyä toiseen. Mutta kuinka ihanaa onkaan jo pelkkä suunnittelukin! 


Pyörävarasto



Tuohon talon sivussa, ajotien lopussa sijaitsevalle paikalle tulee pyörävarasto, joka on ykkösenä listalla. Jo senkin takia, että varasto on tilattu. Näyttää aikamoiselta louhosalueelta tällä hetkellä.

Kun muutimme, kriteerinä oli mahdollisuus rakentaa autokatos. Se mahdollisuus tontilla on, juurikin tuossa kohtaa, mutta talvi talvelta katos on jäänyt remonttilistan hännille eikä tunnu enää tarpeelliselta. Lumen kaapiminen auton katolta ei ole jättekivaa, mutta ei se nyt pahemmin häiritsekään. Kasvaapahan hauis. Autokatossuunnitelma hautautui viimeistään siinä vaiheessa, kun aloimme hahmotella sen mittoja tontin reunamille: katos olisi tullut liian lähelle taloa ja ollut liian massiivinen pieneen tilaan. Se olisi imenyt kaiken huomion itseensä. 



Tärkeämmältä alkoi tuntua paikka, johon saisi suojaan fillarit, ruohonleikkurin ja muuta pientä puutarhasälää. Päädyimme vajaan, jonka saa lukkoon, ja jonka sivussa on katos. 

Entinen omistaja on tasoittanut tuon loivan rinteen soralla, hänelläkin oli varmaan rakennusajatuksia. Nyt soralla kasvaa rikkaruohoja ja koivun taimia. Kiviläjiä. Vanhoja puutarhalavoja, joissa kasvatin mansikkaa. Ensin meidän pitäisi siis siistiä alue, laajentaa ja tasoitella pohjaa, ja sitten rakentamaan paikalle osissa toimitettavaa vajaa. 


Kukkapenkki



Louhoksesta katsoen tontin toisella laidalla on rähjäinen kukkapenkin pläntti loivassa rinteessä. Se on aina ollut ongelmallinen: se on aurinkoisessa paikassa, savinen maa on siinä kohta kuivaa ja kasvit tuppaavat menettämään henkensä talven aikana eli luultavasti kosteus kuitenkin nirhii ne. Siinä kasvaa tällä hetkellä kaksi alppipajua (toinen on kauriiden kurittama), liljoja, kurjenpolvea ja pari pionia. Ja muutama selvinnyt kivikkokasvi.

Mitä tehdä? En ole varma. Haaveilen ehkä jonkinlaisesta kivikkokasvi-istutuksesta, kenties jotain pengerrystä. Maaperää parantamalla saisi kivikkokasveille paremmat olosuhteet. 

Tää alla oleva vois olla mun inspiraatiokuva. Ei suoraan tuollaista, mutta ehkä tuommosta välimerellistä fiilistä. Näettekö potentiaalin verrattuna nykyiseen? :D 

Tän toteutumisaste on todennäköinen... ainakin lähes todennäköinen.




Hedelmätarha

Aika pompöösi nimitys tontin nurkalle, jossa näkyy tällä hetkellä vain risua. 

Aidan (talvisuoja) sisällä kasvaa pensasmustikkaa ja sen takana, pensasaidan edessä, on vadelmaa, jotka eivät ole vielä tuottaneet marjoja. Istutuslaatikot ovat tyhjiä, kunnostin ne viime kesänä ja laitoin niihin valmiiksi multaa ja kompostia. Tontin nurkassa, verkolla suojattuna sekin, on viime kesänä istuttamani päärynäpuu. Sen ympärillä leviävälle läntille on tilapäisvarastoitu perennoja, joita jaoin viime kesänä, ja joille ei ole vielä löytynyt loppusijoituspaikkaa.



Tavoitteena on tuoda lavojen viereen vielä kolmas ja laittaa niihin mansikkaa. Aion helliä vadelmia ja mustikkaa extrahuolella, että saisin marjoja. Tiedän, että pensasmustikoiden sato antaa odottaa itseään muutaman vuoden, mutta nyt olisi jo aika saada enemmän kuin pari marjaa! Ehkä lannoitus ja kastelu auttavat. 

Haaveilen suojauksen järkeistämisestä ja tehostamisesta: voisiko ainakin mansikkalavoille rakentaa suojat, jotka olisi helppo laittaa pois ja paikalleen, ja jotka näyttäisivät hyvältä? Yleensä pingotan niiden päälle verkot, mutta linnut nokkivat niiden läpi ja aina on riski, että joku luontokappale jää verkkoon kiinni. 

Ainakin haluan selkeyttää aluetta, tehdä siitä omansa. Siistiä reunukset ja rajata tämän kukoistavan hedelmä/marjatarhan pihan keskiosasta. Nurmesta olisi kätevä päästä eroon ja laittaa kulkuväylille vaikka olkea tai kuorikatetta.

Suunnitelman toteutumisaste: osa hommista tehdään varmasti.



Saas nähdä miten suunnitelmien kanssa käy! Päivitystä tiedossa.

Kommentit

Suosittuja postauksia