keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Hitaan arkiaamun nautinto


Repäisin ja lähdin keskellä viikkoa aamupalalle Tampereen keskustaan. Niin, keskellä viikkoa! Parkkeerasin itseni kahvilaan ja kävelin sen jälkeen kaupungilla. 

Aamukahvilointi on todella kaukana mun työarjesta, johon palaan kuun lopussa. Ei se ole ollut kiinteä osa opintovapaa-arkeakaan, mutta nyt mutustelin karjalanpiirakoiden ohella sitä ajatusta, että yksi aikakausi - eli opintovapaa - on loppusuoralla. 



Siellä mä sitten istuin, Hämeenkadun varrella ja katselin, kun ratikat ajoivat ohi ja ihmiset kiiruhtivat paikkoihin. Join kahvia ja söin. Avasin tietokoneen ja tarkastin sähköpostit, kirjoittelin jo vähän päivän hommia.

Puolentoista tunnin jälkeen töpötin Hämeensillan yli hoitamaan muutaman asian. Aurinko pilkisteli pilvien takaa. Syksy ei ollut niin pitkällä keskustassa kuin meillä kotona kaupungin laitamilla; tai ainakaan puiden lehdissä se ei vielä näkynyt. Vaikka välillä on vain kymmenen kilometriä!

Kävin pääkirjasto Metsossa lainaamassa pari opiskeluun liittyvää kirjaa, ja kävelin vähän Amurissakin, jossa sijaitsee mun työpaikka. Mietin, että tuonne on kohta paluu. Löydänköhän enää edes ulko-ovelle.

Kaiken kaikkiaan sain asioita hoidettua ja aamuun  tuli rento hyvä fiilis.


Keskustorin Nakkifakiiri ei taida tarjoilla aamupalaa?


Lokakuun lopusta alkaen aamut tulevat olemaan yhtä karusellia. Mun työ peruskoulussa ei tunne käsitettä hitaat aamut. Jos tunnit alkavat kahdeksan kieppeillä, pitää koululla olla ajoissa valmistelemassa oppitunnin jutut. Vaikka teinit ovat normaalia nuokkuvaisempia aamulla, opettajan pitää olla joten kuten kartalla.

Kun kello soi, juostaan seuraavaan paikkaan ja niin päivä etenee minuuttiaikataululla. Pahimmillaan tunne on se, että hyppää kuivausrumpuun pyöritettäväksi ja neljän kieppeillä ohjelma sylkee ulos.

Sitä on työelämä, sanoo moni. Niin, mutta onko pakko olla?


Aleksanterinkirkon kulmilla, Metsoon menossa.


Hitaat aamut ovat niin suuri hyvinvoinnin lähde, että niiden pitäisi olla ihmisoikeus. Okei, ehkä pientä liioittelun makua, mutta mun voimavaroja ne ovat lisänneet suuresti.

Hitaalla aamulla en tarkoita jatkuvia kahvilanautintoja vaan sitä, että saa mennä edes hieman oman rytmin mukaan. Olen huomannut, että jos tämä on mahdollista, loppupäivä sujuu leppoisammin. Migreenin riski vähenee ja illallakin jaksaa paremmin. On mukavampi mennä nukkumaan, kun ei tarvitse stressata aamuista kiirettä.

Tärkeäähän olisi, että työssä pystyisi pitämään taukoja myös päivän aikana. Monesti tämä ei onnistu. Jos edes aamu on ollut rauhallinen, kiirettä on helpompi kestää. 


Amurissa, Näsinneulan kupeessa.


Opintovapaan aikana herätyskello ei soi väkivaltaisesti vaan voin nukkua, kunnes muukin perhe alkaa heräillä seitsemän aikaan. Normaalisti mun täytyy herätä muita ennen. Sängystä ei tarvitse pompata ylös heti vaan voin odottaa, että pää ehtii mukaan tajuamaan, että aamuhan se nyt on. 

Keitän kahvit ja syön aamupalan, yleensä eskarilaisen kanssa Muumeja katsellen. Hoputan samalla tuota aamuvenkoilijaa kiskomaan housut ylös ja ujuttautumaan paitaan (joskus mahdoton tehtävä). Itselle riittää hampaiden harjaus ja verkkarit. Vien eskarilaisen koululle, mutta useimmiten hoidan ennemmin iltapäivähaun. Tyhjään tiskikonetta ja laitan pyykkiä. 

Yleensä yhdeksään mennessä avaan tietokoneen ja alan töihin: tarkistan sähköpostit ja teen opintojuttuja, luen ja kirjoitan. Teen työnohjausharjoitteluita ja pyrin, jos mahdollista, aloittamaan ne aikaisintaan yhdeksältä aamulla, mielellään puoli kymmeneltä. 


Keskustori oli kovin hiljainen kymmenen aikaan.

Kuvailin tätä aamujen ihanuutta hieman häpeillen ja syyllisyyttä tuntien eräälle tutulle. Tuohan on monen etätyöläisen arkea, hän sanoi. 

Tällainen luksus on siis mahdollista työelämässäkin? Kyllähän mä sen jo tiesin, olen sitä joskus lyhyen aikaa tehnytkin yliopistolla työskennellessäni, mutta olen unohtanut. 

Ehkä vielä joskus uudelleen...


4 comments:

  1. Olipas mukava leppoisa fiilis tässä tekstissä! Minäkin istuin kaikessa rauhassa Pellasissa tiistai-iltapäivänä mättämässä kakkua kitaani. 😄 Mä allekirjoitan täysin tuon sun hitaiden aamujen kaipuun! Taikka hitaitahan ne mulla nyt reilun vuoden saikulla on enimmäkseen olleet, paitsi sillon, kun pitää lähtee lääkäriin tms. Entisessä työpaikassa oli mahdollisuus koronan tultua tehdä etätöitä ensin kokoaikaisesti, sitten kolmea ja lopulta kahta päivää viikossa. Voi että se oli ihanaa! Sai kolme-neljä tuntia päiväänsä lisää aikaa, kun ei tarvinnu herätä viideltä ja lähteä kuudelta töihin, joka alkoi kasilta. Yök, puistattaa vieläkin! En tajua miten jaksoin sitäkin vuosia. Mä oon sellanen, ettei aamulla ekana saa laittaa kauheen kirkkaita valoja, eikä olla kauheen kovia ääniä. Osa-aikatyö on sopinu mulle paljon paremmin, vaikka sen takia köyhempi onkin. Mukavaa loppuviikkoa sulle! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva kun kommentoit!😊 Leppoisa oli tuo aamukin. Pellas on mukava paikka. Lohduttavaa kuulla, että on muitakin hitaiden aamujen ystäviä. Mäkin olen vähän aistiherkkä ja aamu tuntuu tosiaan olevan se pahin aika koville äänille, kirkkaille valoille ja voimakkaille tuoksuille. Aurinkoista viikkoa sullekin ja jaksamista aamuihin!😊

      Poista
  2. Hei, tulin vastavierailulle blogiisi. Olikin ihana nähdä kuvia rakkaasta kotikaupungistani. Kävin kesän jälkeen ystäväni kanssa myöskin keskustassa, lounastimme Sokoksen alakerrassa. Koska sää oli vielä lämmin ja aurinkoinen, piipahdimme Saunaravintola Kuumassa yksillä virvokkeilla. Harmillisesti keskusta on tosiaan hiljentynyt, mutta uskon kyllä, että viikonloppuiltaisin on vielä menoa ja meininkiä. Pitääpä jäädä seurailemaan päivityksiäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Ansku, kiva kun kävit lukemassa.😊 Tampere on kyllä kiva kaupunki, itse oon täällä nyt 16 vuotta asunut. Oliskohan Ratinan kauppakeskus vähän hiljentänyt Hämeenkatua ja Laukontoria. Aamupala-aikaan oli joka puolella hiljaista, mutta ehkä keskusta herää eloon vähän myöhemmin päivällä kuin minä.😄 Tervetuloa seurailemaan päivityksiä!

      Poista