torstai 5. syyskuuta 2024

Laventeliaddiktin unelmapuutarha





Astun kivisestä, köynnöksen peittämästä portista sisään. Oliko tämä tässä koko ajan? Salainen puutarha! Kivimuurien väliin jää todella laaja alue: on kasvihuone, hyötypuutarha, omenatarha. Ja se paras: laventelia, laventelia, laventelia. Saisipa tällaisen omallekin pihalle.

Salainen puutarha ei ole kotona vaan Virossa, Vihulan kartanossa, missä kävimme kesällä. Eikä puutarhaa mitenkään peitellä yritetä, mutta siellä leijaileva rauha kertoi, että moni muukaan kartanon asukkaista ei välttämättä ollut hoksannut paikan olemassaoloa.


Laventelihupsu

Tuo yllä olevan kuvan värit on hevisti muokattuja - eiväthän ne oikeasti ihan noin rajuja purppuroita ole. Mutta en voinut vastustaa laventelinsinisellä ilottelua - se taipuu moneen. Alla on todenmukainen näkymä.



Laventelinsininen on rauhoittava ja virkistävä samaan aikaan. Sitä katsellessa tuntuu, että voi tiputtautua kellimään ihanaan höttöiseen utuun jossakin Etelä-Ranskan maisemissa.

Ja tuoksu! Onko mitään parempaa kuin laventelin tuoksu. Ostin laventelia säästöpakkauksessa, kun olimme vuosi sitten Ranskassa, ja täytän siitä pikkupussukoita kaappeihin. Möyhennän pussukoita sormilla ja nuuhkin. Laventelin tuoksu on mun nenään rauhoittava eikä imelä. Aivastan heti, jos joudun haistelemaan kaupan tuoksusekoituksia, mutta aito laventeli on silkkiä nenälle.

Laventelitee illalla on parasta.



Omassa kukkapenkissä laventelit on aika herkkiksiä. Kun hyvä paikka sattuu löytymään, ne ovat säilyneet monta talvea ja kasvaneet aika isoiksi puskiksi. Mutta viime talvenakin pakkanen vei ruusupenkissä talvisuojan alla olleet laventelit.



Vihulassa laventelin seassa on iisoppia ja mirrinminttua, jotka ovat ulkonäöltään laventelia muistuttavia. Ehkä sielläkin talvehtiminen on epävarmaa ja istutuksia ei ole jätetty pelkästään laventelin varaan.


Muotopuutarha vai ihanko potager?

Vihulan semisalaisessa puutarhassa oli muutakin ihasteltavaa kuin laventelit. Siellä oli just sellainen muotoon laitettu hyötypuutarha, josta haaveilen. Vai onko kyseessä potager, jossa on syötävää ja kukkia sekaisin? Tiedä näistä termeistä. Tiedän, että tykkäsin.

Selkeitä muotoja ja käytäviä. Yrttejä, porkkanoita, kaaleja, kesäkurpitsaa, herneitä, punajuurta ja vaikka mitä muuta omina lohkoinaan. Kukkia syötävien kasvien seassa. 









Missä ihmemaassa olenkaan?

Joka puolella pörisivät ekstaasissa olevat pörriäiset ja pääskyt kirkuivat taivaalla. Kävelin pitkin käytäviä ja tungin nenäni nuuskimaan kukka- ja yrttipenkkeihin. 

Valtava kasvihuone. Valtava alue. En osaa oikein sanokaan mitään, ehkä kuvat kertovat paremmin.

Omalla pihalla ei ole mahdollisuuksia saman mittaluokan viljelyyn, mutta itämään jäi idea ympyränmuotoisesta keskikohdasta, josta lähtee säteittäin ympärille esimerkiksi yrttilohkoja. Ja laventelia mukaan...












0 comments:

Lähetä kommentti