sunnuntai 11. elokuuta 2024

Tallinnassa - Telliskiven luova keskus




Taidetta tiiliseinissä. Näyttelyitä. Ruokaa. Juomaa. Kapeita kujia. Helsinkiin vievää lauttaa odotellessa meillä oli aikaa kuljeskella Tallinnan Telliskivessä, jonka vanhoissa tehdasrakennuksissa on luovien yritysten keskittymä.


Balti jaama turg


Ennen Telliskiveä pyörähdimme vieressä olevalla Balti Jaama turgilla eli rautatieasematorilla. Auto parkkeerattiin latauspisteeseen. Torilla oli ulkokojuja ja sisäkauppoja useammassa kerroksessa. Kuolasin hetken tuoreita hedelmiä.

Ostettiin kaupasta eväsleivät ja kahvilasta kahvit ja mehut ja syötiin ulkopöydillä puluja pois huiskien. Jotkut asiat eivät muutu maata vaihdettaessa.





Banks Banks Banksy


Oli reissun kolmas päivä, lapset olivat tapelleet jo päiväkiintiön täyteen ja kuopus oli aika väsynyt, joten emme viettäneet Telliskivessä niin paljon aikaa kuin se ansaitsisi. 

Ensimmäisenä matkalla vastaan tuli graffitti- ja maalaritaitelija Banksyn näyttely The mystery of Banksy - A genius Mind. Kuulin ohimennen kassatyöntekijän selittävän, että näyttelyyn piti varata kulkuvuoro ja tuon päivän seuraavat vuorot olivat jo menneet. Emme olleet ainoat suomalaiset liikenteessä. Vinkki: varaa time slot -lippu etukäteen. No, meille riitti käynti vessassa ja myymälästä ostettu juliste.

Ja etiäpäin.


Graffiti Banksyn teosta mukaillen.


Fotografiska Tallin 


"Emmää jaksa kävellä" huutojen säestämänä kävelimme aluetta läpi. Räpsin valokuvia vauhdissa. Tiiliseinien taideteokset olivat upeita, niitä voisi tuijotella pidempäänkin. 







Fotografiska Tallin oli kohde, joka mielessä puskin eteenpäin. Museo, jossa kohtaavat valokuvat ja taide. Ja tulihan se lopulta vastaan. 

Tilannearvion paikka. Puoli tuntia ennen kuin pitäisi lähteä autolle ja satamaan. Pienempi lapsista kiljui haluavansa leikkipuistoon ja roikkui tuolinjalassa. Olimme hyvin tietoisi hänen tavastaan käydä väsyneenä kiinni esineisiin museoissa ja näyttelyissä. Kysykää vaikka eräältä järjestyksenvalvojalta Tampereen taidemuseossa.





Kompromissina päätimme, että mä juoksisin näyttelyt pikapikaa läpi ja mies jäisi lasten kanssa kahvilaan herkuttelemaan. Tiedä sitten kuinka tasapuolinen tämä kompromissi oli, mutta en ajatellut asiaa tarkemmin vaan kirmasin jo kohti näyttelyn ovia. 

In Bloom -näyttelyssä oli esillä eri taiteilijoiden tulkintoja luonnosta, elämän ja kuoleman kiertokulusta. Omalla arkikielelläni ilmaistuna: paljon kukkasia. Tykkäsin. Näyttely on pystyssä 27.10.2024 asti.

Toinen näyttely, jonka kiersin, oli The Golden Years. Se sisälsi valokuvaaja Kary H. Laschin (1914-1993) otoksia 50-luvun kuuluisuuksista, kuten Sophia Lorenista ja Pablo Picassosta. Tämä on nähtävissä 8. syyskuuta asti.





Ja mitä teimme sitten? Ajoimme auton laivaan, istuimme ravintolaan noutopöydän äärelle ja annoimme kapteenin ajaa meidät Helsinkiin. Ehkä käyn Telliskivessä joskus vielä aikuisessa seurassa.


P.S. Aiemmat postaukset Virosta:



0 comments:

Lähetä kommentti